שום הגינה
השום הוא אחד מצמחי התרבות והמרפא העתיקים ביותר הידועים לנו ואבדו עקבות מוצאו.
המילה allium בלטינית משמעה אחדות ((onion והמילה sativum פרושה שזהו גידול מתורבת. השם האנגלי garlic בא מהמילה הגוטית ger שפרושה כידון על שום צורת עליו המחודדים.
השום הוא אחד מצמחי התרבות והמרפא העתיקים ביותר הידועים לנו ואבדו עקבות מוצאו. חוקרים משערים שמוצא השום בדרום מערב סיביר ומשם התפשט במהירות לאסיה, לדרום אירופה ולארצות שגבלו בים התיכון. הצמח גודל במצרים העתיקה כבר לפני 5000 שנה ונמצא בציורי קברי המלכים. הפרעונים נהגו להשאיר זרי שום בקבריהם ולהאכיל בהם את עבדיהם כדי שיאגרו כוח. בני ישראל פגשו בו במצרים במחצית האלף השניה לספירה: "זכרנו את הדגה אשר נאכל במצרים חינם את הקישאים ואת האבטיחים ואת החציר ואת הבצלים ואת השומים"(במדבר י"א, ה'). חז"ל אמרו עליו: "משביע, משחין, ומצהיל פנים ומרבה הזרע והורג כינה שבבני-המעים"(בבא קמא פ"ב ע"ה). היוונים והרומאים עשו בו שימוש נרחב הן למאכל והן לריפוי. הוא היה מצוי במקדשי היוונים כהגנה מפני רוחות רעות והרומאים נהגו לתלות מחרוזות שום על צוואר ילדיהם כהגנה מפני עין הרע. השום נודע כצמח מאכל מחזק, על כן ניתן לספורטאים ללוחמים ולסוסיהם לפני היציאה לקרב. היפוקרטס הרופא היווני בן המאה ה 5 לפנה"ס יחס לשום תכונות לריפוי קצרת, מחלות מעיים, שיעול, צרעת ותולעים. הרמב"ם כתב עליו ש"הוא פותח פיות העורקים מלמטה".
השום מכיל כמות יפה של ויטמיני B וכן ויטמין C. כמו כן הוא מכיל מינרלים כגון ברזל, סידן, אשלגן, זרחן, אבץ, ומנגן. הוא מכיל תרכובות גופרתיות כגון אליים ואליצין המתנדפות ברגע חשיפתן לאוויר הפתוח, על כן יש לעשות בו שימוש מיידי. לשום תכונות רבות: איזון סוכר, מאזן לחץ דם, מוריד רמות שומנים בדם, מדלל דם, אנטי דלקתי, אנטי ראומטי, אנטי טפילי, אנטי ויראלי ועוד.
אזהרה: חולי כיב קיבה ותריסריון צריכים להישמר בנטילת השום משום שעלול לגרות את ריריות הקיבה. כמו כן אנשים הנוטלים קומדין, אספירין ומדללי דם אחרים צריכים להיוועץ ברופא או מטפל.
איזון לחץ דם: לבלוע 4-2 שיני שום ביום על קיבה ריקה.
אבנים בכליות: להרתיח 4 שיני שום בכוס מים ולשתות 2 כוסות ביום אחרי האוכל.
תולעים וטפילים במערכת העיכול: לסחוט מיץ של 5-4 שיני שום, להוסיף ½ כוס מים להמתיק בדבש ולשתות על קיבה ריקה. או לדחוף שן שום אל תוך פי הטבעת.
חוסר תיאבון: לאכול 2 שיני שום ביום.
כאבי אוזניים: לסחוט מיץ של שני שיני שום, לסנן ולערבב עם כפית שמן זית ולהזליף אל תוך האוזן.
הכשת נחשים או עקרבים: להניח שום כתוש עם מלח על מקום ההכשה.
הוצאת ליחה: כותשים 2 שיני שום, מערבבים בכפית דבש ואת התערובת שותים בחצי כוס מים. לשתות ארבע פעמים ביום.
כאבי אישיאס: לבלוע 2 שיני שום על קיבה ריקה.
כאבי פרקים: לכתוש מספר שיני שום להניח על הפרקים ולחבוש לעשרים דקות. השום עלול לגרום לצריבה על פני העור.
דלקות עיניים: לכתוש שום ולהניח על העיניים המודלקות. יש להיזהר מצריבה במקום.
פצעים פתוחים: לכתוש 2 שיני שום להניח על הפצע ולחבוש.
כאבי שיניים: לכתוש שום ולהניח על המקום הכואב.
דלקות חניכיים: כנ"ל.
מניעת טרומבוזות: לאכול 2 שיני שום ביום.
איזון טריגליצרידים: לאכול 3-2 שיני שום ביום.
כולסטרול: כאן הדעות חלוקות מבחינת הנסיון המחקרי. יש אנשים שזה מועיל להם. מומלץ לאכול 3-2 שיני שום.
סתימות בכלי דם: לאכול רבע ראש שום ביום.
ליצירת קשר ופרטים מלאים על הלל לרנר