כרפס ריחני - סלרי
צמח הכרפס מלא בכל טוב של בריאות: השורש, הגבעול, העלים והזרעים משמשים למאכל ולריפוי טבעי כבר אלפי שנים
הכרפס מוכר כירק מאכל אהוב כבר אלפי שנים. ביוון העתיקה הכרפס היה מקודש לאל היין, ההוללות והשמחה - דיוניסוס ובמצרים העתיקה כבר ידעו לעשות שימוש רפואי בזרעיו. שמו הלאטיני- Apium graveolens והוא נחשב לצמח מרפא עדין בפרוטוקולי טיפול הרבולוגיים ונטורופתיים-מבוססי ראיה, דהיינו פרוקטולי טיפול שעברו מבחן באמצעות כלי מחקר מודרניים. בימים של קיץ נוכל לראות את פריחתו העדינה של הכרפס באזורים נרחבים בסמוך למקורות מים מתוקים. למשל: אזור עמק יזרעאל, הכרמל, בקעת עמק בית שאן, גלבוע ואזור ים המלח. עלי הכותרת קטנים וצבעם לבנבן - ירקרק. הצמח שייך למשפחת הסוככיים וניתן לחוש בריחם העז של הגבעולים והעלים.
הכרפס מלא בכל טוב של בריאות: השורש, הגבעול, העלים והזרעים משמשים למאכל ולריפוי טבעי כבר אלפי שנים.
ברפואה הטבעית השימוש בזרעי הסלרי נחשב לטיפול עדין ובטוח, למעט במצבי הריון כי הזרעים מכילים חומרים ממריצי רחם. בתקופת ההנקה ניתן לעשות שימוש בזרעי הכרפס בזהירות רבה וביעוץ מקצועי נטורופתי או הרבולוגי.
הזרעים ארומתיים מאד ומכילים 2-3 אחוז שמן נדיף.
ניתן להיעזר בזרעי הכרפס לטיפול ביתר לחץ דם, דלקת מפרקים ראומטית ושגדון. כמו כן הם מתאימים לטיפול במצבי אנורקסיה - חוסר תאבון, כאבי שרירים ומפרקים ותהליכי דה- טוקסיפיקציה אביביים. בגישה הסינית זרעי הסלרי מטפלים גם בהנעת האנרגיה (צ'י) של הכליות והרחם וכך הם מסייעים לשיפור החשק המיני, אימפוטנציה והסדרת מחזור חודשי.
חליטת זרעי כרפס לטיפול באנורקסיה:
מבשלים 1 כפית זרעי כרפס אורגניים ב 250 מ"ל מים מטוהרים, בסיר סגור, במשך 20 דקות. מצננים ושותים במהלך היום.
בזמן הריון ראוי להימנע משימוש בזרעים מחשש לגירוי יתר של הרחם.
שמן עיסוי לכאבי מפרקים:
25 מ"ל שמן שקדים או זרעי ענבים
5 מ"ל שמן נבט חיטה
8 טיפות שמן כרפס
5 טיפות שמן אתרי קמומיל רומאי
2 טיפות שמן בזיליקום
לערבב את השמנים ולעסות בעדינות פעמיים ביום באזורים הכואבים. להחדיר באיטיות את השמנים אל העור באמצעות העיסוי, בתנועות מעוגלות.
גבעול הכרפס נחשב למעדן מר-מתוק. אפשר לשלבו בבישול, להוסיפו לסלטים או לאפייה. אכילת גבעולי הכרפס נחשבה כבר בתקופה העתיקה כסגולה טובה להגברת זרימת חלב אם מניקה לאחר הלידה.
סלט מקרר לקיץ:
2 מלפפונים - לפרוס דק
2 גבעולי כרפס - לפרוס דק
1 כפית שומשום
1 כף אגוזי מלך קצוצים גס
לרוטב:
1 כפית סוכר חום
1 כף חומץ
1 כף רוטב סויה אורגני איכותי, ללא מונסודיום גלוטאמאט
1 כף יין לבן איכותי
1/4 כפית מלח ים אטלנטי גס
1 שן שום כתושה
1/2 כפית שורש ג'יג'ר טרי מגורד
לערבב את חומרי הרוטב ולשפוך על הירקות. לפזר למעלה את השומשום ואגוזי המלך לצנן במשך כשעה ולהגיש לצד לחם מקמח מלא וגבינת עיזים איכותית. מתאים כארוחת ערב קייצית וקלילה.
שייק ירוק:
2 גבעולי כרפס
2 תפוחי עץ (חמוץ)
1/4 לימון (עם הקליפה)
חופן נבטי חמניה אורגניים
להכניס הכל למכונת מיצים ולשתות.
השייק מרענן, מחטא את דרכי השתן, מוריד לחץ דם, מחזק ומשפר את פעולת מערכת העיכול ונותן הרגשת חיוניות טובה.
ליצירת קשר ופרטים נוספים על מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na