באוגוסט 2103 התפרסם בכתב-העת הרשמי של הקהילה האירופית לטרשת עורקים ניתוח-על (Meta-analysis) של 14 מחקרים שבחנו יחד כ-321,000 נבדקים. מניתוח סטטיסטי של הממצאים עולה קשר חזק מסוג מנה-תגובה בין צריכת ביצים לבין הסיכון לפתח מחלת לב וכלי-דם וסוכרת.
למרות ממצאים אלו, מעת לעת מתפרסמים מחקרים כאלו ואחרים בנושאי תזונה ובעקבותיהם כתבות המתהדרות בכותרות מרעישות, המבקשות לפתור את הקוראים מדאגותיהם ומבטיחות לנו שצריכת ביצים, בשר, חלב או כל אלו יחד (העתירים בכולסטרול ובשומן רווי) דווקא אינה פוגעת כלל בבריאותינו. עובדה - הנה מחקרים שלא מצאו קשר.
משונה. כיצד מחקרים גדולים מסוימים, הנערכים באוניברסיטאות היוקרתיות ביותר, מוצאים קשר ברור ומובהק בין צריכת מזונות אלו והסיכון לפתח שורה של מחלות, ואילו מחקרים אחרים לא? ובכן, לפי "תיאוריית האוכלוסיה החולה" של ד"ר ג'פרי רוז, אפידמיולוג ידוע ומוערך, זה הגיוני לגמרי, למעשה. בחברה בה כמעט נורמלי לגמרי לחוות התקף לב בגיל 50 (כאשר רוב החולים נמצאים בטווח תקין, לכאורה, של רמת כולסטרול) או לפתח סוכרת בגיל דומה, לא מפתיע שחלק מהמחקרים לא יצליחו לאתר קשר מובהק.
אם כולם היו מעשנים 20 סיגריות ליום, מחקרים לבחינת הקשר בין עישון לסרטן הריאות לא היו מסוגלים להצביע על הקשר שבין סיגריות לסרטן. באותו אופן, כאשר זה נורמלי לחלוטין לצרוך כמויות גדולות של שומן רווי וכולסטרול, ואף להגדיר צריכה יומית כ"מתונה", אין פלא שמחקרים רבים לא יצליחו לשים את האצבע על הקשר המתבקש.
על מנת לקבל פרספקטיבה אמיתית על הקשר שבין תזונה למחלות יש צורך להסתכל על כלל הראיות ולקחת בחשבון מחקרים שמשווים אוכלוסיה "נורמלית" לאוכלוסיות "לא נורמליות" מבחינה תזונתית, כאלו שתזונתם מבוססת ברובה על מזון מן הצומח. ואכן, כשזה נעשה, המושג "סיכון נמוך" מקבל משמעות שונה לגמרי. נרחיב על כך בפרסומים הבאים.
----------
מקורות*:
Egg yolk consumption, smoking and carotid plaque: reply to letters to the Editor by Sean Lucan and T Dylan Olver et al.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23177013
Egg consumption and risk of cardiovascular diseases and diabetes: a meta-analysis.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23643053
Sick individuals and sick populations.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11416056
Tobacco smoking and chewing, alcohol drinking and lung cancer risk among men in southern India.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14506745
USDA. Dietary Guidelines for 2010. USDA 2010 1 – 112
http://www.health.gov/dietaryguidelines/dga2010/dietaryguidelines2010.pdf
*רוב המקורות דורשים גישה למאגרי מידע אוניברסטאיים. במידה ואין ברשותכם גישה כזו וברצונכם לקבל מאמר מהרשימה, פנו בהודעה פרטית אל הדף.
----------
לוידאו באתר NutritionFacts.org:
http://nutritionfacts.org/video/when-low-risk-means-high-risk